Speksteenkachels stoken

Speksteen is een uitzonderlijk natuurlijk materiaal. Dankzij het hoge magnesiet-gehalte en een uitzonderlijk hoog soortelijk gewicht kan speksteen de warmte van het vuur op de meest efficiënte manier opslaan. Door het bijzondere warmtegeleidingsvermogen van speksteen wordt een massieve speksteenkachel ook snel opgewarmd. De door Tulikivi gebruikte speksteen komt uit het speksteengebied van Juuka in Oost-Finland, dat kwalitatief als het beste ter wereld wordt beschouwd. Onze steenhouwers, gewend aan koude Finse omstandigheden, maken er mooie én efficiënte kachels van, waar u echt warm van wordt.
Speksteen is een ecologische keuze, omdat de koolstofvoetafdruk van echt natuurlijk materiaal gering is in vergelijking met kunstmatig vervaardigde materialen.

Let bij de aanschaf van een kachel op het gewicht van de kachel, want dat is de warmte-accumulerende massa. Een Tulikivi-kachel die 10 maal zwaarder is dan een conventionele kachel kan 10 keer zoveel energie opslaan.

Met een Tulikivi speksteenkachel kunt u zelf warmte produceren, wanneer u dat wilt. Voor uw eigen huis en omgeving is dat een economische en veilige keuze. Snel en efficiënt stoken met Tulikivi’s gepatenteerde verbrandingstechniek garandeert een hoog rendement en lage emissies. Een speksteenkachel is gemakkelijk in gebruik, omdat hij met een paar houtvullingen 24 uur lang warmte afgeeft. De hete verbrandingsgassen circuleren meterslang binnenin de kachel, voordat ze naar de schoorsteen gaan. Daardoor wordt de warmte echt opgeslagen in de kachelmassa, die op zijn beurt langdurig en gelijkmatig een aangename warmte naar de kamerruimte straalt.

In Tulikivi-kachels wordt gebruik gemaakt van het tegenstroomprincipe, waardoor de warmte-energie uit de verbrandingsgassen goed wordt opgeslagen. Vanuit het vuurbed bereiken de vlammen de bovenste verbrandingsruimte, waar ze worden verdeeld over de beide zijkanalen. In de zijkanalen branden de gassen volledig op en wordt hun warmte-energie opgeslagen in de kachelstenen, die de warmte als aangename en gezonde stralingswarmte afstaan aan de kamer.

De kachel vormt een natuurlijk onderdeel van het verwarmingssysteem in huis. Een speksteenkachel aangesloten op de centrale verwarming verhoogt het aandeel van hout in de totale warmteproductie. Daarmee wordt de door de kachel geproduceerde warmte verder door het huis verspreid in de vorm van vloerverwarming of  radiatoren en kunt u gebruik maken van door de kachel verwarmd sanitair water. Zo kunt u de energiekosten van uw woning nog verder verlagen. Een Tulikivi-kachel functioneert uitstekend in een traditioneel huis, waar hij met een geringe hoeveelheid hout of pellets het huis verwarmt. Dankzij de lang durende warmteafgifte is het ook de beste keuze voor energiezuinige woningen, zonder oververhitting.

Een Tulikivi speksteenkachel geeft zachte, aangename warmte af. De warmte wordt door uw lichaam opgenomen door aanraking van het kacheloppervlak of via de  met zonnewarmte vergelijkbare stralingswarmte, die aangenaam aanvoelt op de huid en het hele lichaam. De zachte warmte verspreidt zich gelijkmatig door de hele ruimte en verwarmt het huis van de vloer tot het plafond en de mensen en het meubilair daartussen. Nooit meer last van koude voeten – u kunt rustig op blote voeten in de kamer lopen. Het verschil met conventionele convectiekachels is groot: bij deze kachels verdwijnt de warmte naar het plafond.
Een Tulikivi-kachel blaast geen warme lucht de kamer in, zodat de kamerlucht fris blijft en er geen stof met de lucht in circulatie wordt gebracht. Dit brengt ook verlichting voor veel mensen met allergie.