Bewust stoken

 

De gezelligheid van een houtkachel, de warmte en het schitterende vlammenspel is voor veel mensen dé reden om een houtkachel aan te schaffen. Naast de perfecte sfeer zorgt een houtkachel ook voor een lagere energierekening. Maar moderne houtkachels bieden u nóg meer. Zij zijn geproduceerd volgens de hoogste kwaliteitsnormen waar naast uitstekende kwaliteit, milieu en duurzaamheid het uitgangspunt is.
Kiest u voor een kachel die valt onder Bewust Stoken dan bent u verzekerd van een haard die voldoet aan de hoogste milieu- en kwaliteitsnormen van Europa. Een unieke norm waar we trots op zijn.
Alles wat we doen belast het milieu op een bepaalde manier. Tegenwoordig hebben we vaak de mogelijkheid om te bepalen in welke mate we het milieu belasten. Om deze reden is Bewust Stoken opgericht, een onafhankelijk adviserend orgaan met vakkundige adviespunten door heel Nederland, dat gehoor geeft aan de groeiende behoefte om een zo goed mogelijk onafhankelijk advies te geven.

Er zijn verschillende modellen houtkachels waaruit u kunt kiezen. Zo zijn er open haarden, vrijstaande houtkachels, houtkachels die ingebouwd kunnen worden en houtkachels die in een nieuwe of bestaande schouw gezet kunnen worden. Naast de diversiteit in modellen hebben de houtkachels ook nog drie verschillende functies.
Vrijstaand; Een vrijstaande kachel heeft een aantal voordelen. De kachel kan namelijk onbelemmerd de warmte afgeven aan de ruimte omdat deze niet belemmerd wordt door bijvoorbeeld een ombouw. Vrijstaande haarden zijn te verkrijgen in alle soorten en maten maar nemen meestal minder ruimte in beslag als een inbouwhaard. U kunt in de meeste gevallen kiezen of u de haard met een boven- of een achter aansluiting laat installeren. Een ander bijkomend voordeel is dat de rookgasafvoer ook warmte afgeeft aan de ruimte.
Inbouw; Inbouwhaarden kiest u meestal als u de kachel strak ingebouwd wilt zien. Er moet een brandvrije ombouw gemaakt worden die netjes afgewerkt moet worden en er dienen altijd convectie roosters geplaatst te worden om de warmte afgifte van de kachel de kamer in te sturen. Het voordeel van een inbouwhaard is dat er veel mogelijkheden bestaan voor de afwerking. Iedere ombouw van een inbouwhaard is een stukje maatwerk van de installateur, die geheel naar uw wensen aangepast kan worden.
Inzet; Wilt u in uw haard een nieuwe zuinige en milieuvriendelijke houtkachel plaatsen? Dan is een inzethaard veelal een juiste keuze. Deze haarden worden in de bestaande opening vn uw schoorsteen geplaatst en rondom netjes afgewerkt met een lijst.

De verschillende functies van een houtkachel:

straling
Straling; Een stralingskachel verspreid de warmte door straling. Een stralingskachel zorgt voor een snellere opwarming van een kleiner gebied.
convectie

Convectie; Een convectiekachel straalt eveneens warmte uit maar verwarmd, net zoals radiatoren, de ruimte door verspreiding van de opgewarmde omgevingslucht. Hierbij wordt de ruimte geleidelijk en tot in iedere hoek van de ruimte verwarmd.

Accumulatie; Wanneer u een kachel zoekt die geleidelijk zijn warmte afgeeft en ook nog warmte afgeeft wanneer het vuur gedoofd is, is een accumulerende kachel aan te raden. Vaak zijn dit speksteenkachels of kachels die voorzien zijn van een warmtemagazijn. Deze kachels slaan de warmte op in de stenen en geven deze over een langere periode af.

Om de meest optimale verbranding in uw houtkachel te creëren adviseren wij te stoken met de volgende houtsoorten:
Essenhout / Eikenhout / Berkenhout / Beukenhout
Stook uw houtkachel nooit met geverfd hout, geïmpregneerd hout, spaanplaat of andere bewerkte houtsoorten! Dit is niet alleen slecht voor het rookkanaal en uw houtkachel maar veroorzaakt ook stankoverlast in uw omgeving.

Naast de juiste houtsoort is het vochtgehalte in het hout ook erg belangrijk. Wij adviseren om te stoken met hout met een maximaal vochtpercentage van 15%. Veel van onze adviespunten kunnen u verwijzen naar verkooppunten van oven-gedroogd haardhout. Maar u kunt natuurlijk ook gebruik maken van hout dat u zelf gekliefd heeft. Dit hout zal minimaal 2 jaar moeten drogen onder de juiste omstandigheden, voordat dit het juiste vochtpercentage heeft. Te vochtig brandhout zorgt voor een onvolledige verbranding waardoor er schadelijke stoffen vrij komen en u niet meer CO2 neutraal stookt.
Twijfelt u over het vochtpercentage in uw hout? Maak dan gebruik van een vochtmeter.

 

Het aansteken van uw kachel
Het aansteken van de houtkachel ziet er vaak gemakkelijk uit. Er zijn verschillende technieken om uw houtkachel aan te steken. Sommigen gebruiken oude kranten, wasbenzine of andere materialen. Vaak zijn dit milieuonvriendelijke manieren van stoken. U gebruikt vaak onnodig veel hout, waardoor het hout niet goed verbrandt met vieze rook als gevolg. Hiermee vervuilt u het milieu en veroorzaakt u stankoverlast in uw buurt.

De Zwitserse methode (klik voor filmpje)
Wij adviseren de ‘Zwitserse Methode’. In Zwitserland is er onderzoek gedaan naar de beste en milieuvriendelijkste manier om uw houtkachel aan te steken. Deze manier van stoken wordt dan ook de ‘Zwitserse methode’ genoemd, ook wel bekend als de ‘omgekeerde methode’. De Zwitserse manier van stoken kunt u het best vergelijken met een brandende kaars. Deze brandt ook van boven naar beneden.

De Zwitserse manier van stoken kunt u het beste vergelijken met een brandende kaars. Deze brandt ook van boven naar beneden. In het stappenplan hieronder leggen wij u uit hoe u uw kachel op de Zwitserse manier kunt aansteken. Het is altijd van belang dat – voordat u de kachel aansteekt – de luchttoevoer en de klep in het rookkanaal volledig open hebt staan.

1. Vul de bodem met hout – om te beginnen vult u de bodem van de kachel met schoon en droog hout. Pak voor de bodem altijd wat grotere houtblokken.

zwitserse-manier-van-stoken-1

2. De opbouw – bouw de toren verder op met kleinere stukken hout. Heeft u voldoende ruimte in uw kachel? Maakt dan een stapel hout zoals is aangegeven bij foto nummer 2. Ga hiermee door totdat de kachel is gevuld zoals in de handleiding van uw kachel is aangegeven. Maak de bovenkant af met aanmaakhout (in de lengte en breedte) en zorg dat er voldoende ruimte is.  Leg onder de laag aanmaakhout het aanmaakblokje.

zwitserse-manier-van-stoken-2

3. Aanmaken – Gebruik voor het aansteken van het aanmaakblokje een lange aansteker of lange lucifers.

zwitserse-manier-van-stoken-3

4. De kachel brandt – Bij de meeste kachels wordt aangeraden de eerste paar minuten de deur een klein beetje open te laten voor extra zuurstoftoevoer.

zwitserse-manier-van-stoken-4

Laat tijdens het branden de luchttoevoer altijd open staan. Als de vlammen zijn verdwenen en het hout veranderd is in as, is het tijd de kachel weer bij te vullen. Zet voor het bijvullen de afvoer in de meest gunstigste stand. Open daarna voorzichtig de deur van uw houtkachel. Doe dit echt voorzichtig!

 

 

Genieten van uw houtkachel, duurzaam en bewust stoken.

Dat is wat de consument graag wil. Echter willen we dat wel op een duurzame en verantwoordelijke manier kunnen doen. U als kachelspecialist kan als geen ander verwoorden waarom stoken op hout niet alleen gezellig is maar ook rendement geeft en duurzaam is. Daarvoor komt de consument bij u.

De Specialist
Wat ons opvalt is dat er op dit moment een beeld wordt geschetst door instanties die zich bezig houden met de uitstoot in Nederland. Maar niet met het vak van de kachelspecialist waardoor er stellingen in het leven worden geroepen die de consument op het verkeerde been zet, en vragen op roept.
Wij zijn van mening dat de kachelspecialist hier het beste op kan antwoorden. De consument dient echter op zijn beurt wel naar uw winkel te komen en niet afgaan op nieuwsberichten met misinformatie (fake news). Ook zijn wij van mening dat de consument kritischer moet kijken naar wat hij aanschaft waardoor hij automatisch het station passeert van een kachel die niet voldoet aan een duurzame toekomst.

Bewust Stoken
Daarom proberen wij met Bewust Stoken de consument die zich aan het oriënteren is, of vragen heeft bekend te maken dat er meer bij stoken komt kijken dan enkel de kachel. Wanneer u de vraag stelt aan de consument of ze de houtkachel voor: de sfeer willen of:  het rendement, dat kreeg u waarschijnlijk vaak te horen ” We willen graag een vlammentje zien en voor de gezelligheid, wij hebben CV dus als hoofdverwarming is het niet nodig” . Echter wij zien een ontwikkeling in de markt van de laatste jaren dat rendement wel degelijk een rol speelt bij de aanschaf van een nieuwe houtkachel. En dat naast sfeer weldegelijk bespaard kan worden op gasverbruik. We gaan bewuster stoken.

Duurzaam
Procentueel gezien is de bijdrage van een houtkachel minimaal op het totaal van de belasting op het milieu. (rond de 1%, en zover dit exact gemeten kan worden) Indien wij stimuleren om oude houtkachels zonder verbrandingstechnieken te vervangen voor kachels met een hoog rendement kan de uitstoot met 3/4 reduceren maar ook het houtverbruik.
Een mooi voorruitzicht om ons steentje bij te dragen aan een duurzamere toekomst. En wij zijn van mening dat wanneer de consument hierdoor ook zijn bijdrage kan leveren de kijk op houtkachels een ander beeld kan geven. Niet alleen sfeervol maar ook duurzaam.

Toekomst
Wij hebben met Europa afgesproken dat we voor een duurzamere toekomst gaan, het eerste resultaat is dat we de bewustwording van consumenten op een juiste manier voorlichten. De meningen zijn verdeeld over de Energielabels maar zolang de focus ligt om A+ kachels te verkopen, een juiste installatie te voorzien, de juiste brandstof gebruiken en de manier van stoken goed wordt geleerd is er wat ons betreft geen verwijt te geven naar de branche, sterker nog wij denken dat we met Bewust Stoken een voorbeeld kunnen stellen.

De toekomst van houtkachels:

  • Fabrikanten zijn bezig om houtkachels te ontwikkelen met de focus op zero emission.
  • Het is een goed alternatief op het reduceren van gasverbruik voor verwarming
  • Openhaarden + oude kachels vervangen voor HR houtkachels
  • Hout is een van de weinige hernieuwbare energiebronnen en daardoor onuitputtelijk
  • Het is sfeervol en duurzaam
  • Het kan er voor zorgen dat uw energie rekening + belasting op het milieu verminderd

Laten we geen verwijten geven aan andere branches die voor grotere vervuiling zorgen. Maar laten we de consument zien dat we bewust en duurzaam bezig zijn met ons vak.

Heeft u vragen of behoefte om meer informatie over hout stoken en de consument dan kunt u altijd contact op nemen met ons via telefoon 085-0409938 of email. info@bewuststoken.eu

Met vriendelijke groet,

Bewust Stoken.